Május végével megszűnik a Facebook Ismerősök a közelben elnevezésű funkciója, amellyel a felhasználók tartózkodási helyét lehetett nyomon követni. 

A közösségi oldal már évek óta nyújt olyan funkciót, amely megmutatja a közelben lévő ismerősöket, mármint abban az esetben, ha mi magunk, illetve a közelben lévők engedélyezték a funkciót. A szolgáltatás alapból kikapcsolt módban van jelen, csupán aktiválását követően tudták a felhasználók használni, akik maguk dönthettek arról, hogy mindenkinek vagy csupán egy szűk körnek legyen rálátásuk a hollététükre. A fejlesztést a mai napig sokan használják, ám a jelek szerint erre már nem sokáig lesz lehetőség.

A Facebook elkezdte értesíteni a felhasználókat az Ismerősök a közelben (angolul Nearby Friends) és egyéb helyalapú funkciók (Időjárási figyelmeztetések, Helyadatelőzmények, illetve Helyadatok háttérszolgáltatása) megszűnéséről – írta meg a HWSW. Az Ismerősök a közelben május 31-étől válik elérhetetlenné, majd ezt követően a helyadatelőzmények és helyadatok háttérszolgáltatása funkciókkal gyűjtött adatok sem lesznek láthatók. Ugyan a megszűnés okát nem részletezte a  Facebook, a vállalat megjegyzi, hogy máskülönben továbbra is gyűjteni fogja a helyadatokat a szolgáltatásokban az Adatkezelési szabályzatban foglaltaknak megfelelően.

facebook Ismerősök a közelben
Facebook Ismerősök a közelben 2014-ben. (Fotó: PCMag)

Az adatvédelmi szempontból erősen kritizált funkció jelenlegi formájában 2014 óta elérhető az androidos és iOS-es Facebook-alkalmazásban.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!