A valaha készített legmagasabb felbontású, infravörös felvételt sugározta vissza a James Webb űrtávcső. 

Az amerikai űrügynökség a napokban ismét közzétett egy, a James Webb űrteleszkóp által lőtt felvételt, amelyen a Nagy Magellán-felhő nevű törpegalaxis látható, amely a Tejútrendszerünk körül kering, nagyjából 163 ezer fényévnyire. Összehasonlításképpen Gáspár András csillagász a Twitteren osztott meg egy posztot, amelyben a WISE és a Spitzer képeivel vetette össze az új, James Webb által készített fotót. A kép szerintünk magáért beszél!

Ugyan a finomhangolás egyes elemi még hátra vannak, az űrtávcső beüzemelése célegyenesbe került, és ha minden jól megy júliusban már a tényleges munkálatok is megkezdődhetnek. „Azt mondhatom, hogy ez már a célegyenes. Az üzembe helyezéshez körülbelül ezer feladatot kell elvégezni, ebből már csak körülbelül kétszáz van hátra” – árulta el a CNN-nek Michael McElwain, a James Webb (JWST)-program munkatársa.

A Hubble űrtávcső utódjának szánt szerkezetet január 24-én érte el úti célját, a Földtől mintegy 1.5 millió kilométerre lévő második Lagrange-pontot. Az űrteleszkóp a világegyetem legkorábbi korszakáról gyűjt információkat, a bolygónk légköre által nagyrészt elnyelt, infravörös tartományban fogja vizsgálni a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, valamint a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!