vemhes dinoszaurusz
Fotó: BBC

Az őslénykutatók egy kivételesen jó állapotban lévő vemhes dinoszaurusz-fosszíliát tártak fel egy chilei gleccserben. 

Chilei tudósok sikeresen kiemeltek egy majdnem teljesen ép, vemhes ichtioszaurusz maradványait a patagóniai Tyndall-gleccserből – adta hírül a Reuters. A kutatók a Fiona nevet adták a négy méter hosszú ősi kövületnek.

A felfedezés azért is bír kiemelt jelentőséggel, mert általa lehetőségük nyílik tanulmányozni a tudósoknak az őshal embrionális fejlődését. Továbbá jelenleg ez az egyetlen olyan vemhes ichtioszaurusz-fosszília, amelyet a 129 és 139 millió évvel ezelőtti korszakból találtak a kutatók.

Judith Pardo, a Magallanes Egyetem paleontológusa több mint egy évtizede fedezte fel az ősi maradványokat, de a lelőhely szélsőséges éghajlati viszonyai, zord domborzata és körülményes elhelyezkedése miatt csak most sikerült kiemelni. A fosszíliákat helikopterrel szállították el, és mintegy öt, darabonként 200 kilogrammos blokkot vájtak ki a művelethez.

Az ichtioszaurusz egy halhoz, delfinhez hasonló melegvérű, tüdővel lélegző, elevenszülő ragadozó, amely a vizekben élt mintegy a 90-250 millió évvel ezelőtt. Az ősi halgyíkok a jura kori tengerekben gyakran előfordultak, húsevőként főleg más hüllőkkel és halakkal táplálkoztak. Jelenlegi tudásunk szerint az ichtioszauruszok akár 26 méterre is megnőhettek, tehát megközelítőleg akkorák is lehettek, mint a ma élő legnagyobb ismert állat, a kék bálna.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!