Fitbit
A céget tavaly felvásárolta a Google.

A Google által felvásárolt Fitbit sportórái és karkötői komoly veszélyt jelenthetnek, hiszen több modell esetében is radikális átmelegedést, öngyulladást tapasztaltak. A cég viszont nem hajlandó tisztességesen kezelni az ügyeket, a panaszosok pedig jogi megoldást keresnek. 

A viselhető, sportfunkciókat is tartalmazó órák és karkötők durván másfél évtizede jelentek meg, és mára e termékek iszonyú népszerűnek számítanak. E berendezések piaca az előrejelzések szerint 2022-re elérheti a 40 milliárd dollárt is, köszönhetően annak, hogy már tényleg rengetegen vásárolnak ilyen fitnesz modelleket. 

A szektor egyik legerősebb versenyzője 2021-ig az amerikai Fitbit volt, amely termékeit több, mint 100 országban értékesítette, bevétele pedig meghaladta a másfél milliárd dollárt. A cég sokáig meg tudta őrizni függetlenségét, de tavaly végül beadták a derekukat és elfogadták a hatalmas Google felvásárlási ajánlatát. Az óriás IT cég döbbenetes mértékben próbál terjeszkedni, és vásárolni fel szoftver- és hardvergyártókat egyaránt. A Fitbit akvizíciója logikus döntés volt a részükről, hiszen a saját okosóra projektjük többszöri próbálkozás után is elbukott. Viszont az ökoszisztémájukat, szolgáltatásaikat ki akarják terjeszteni erre a területre is. 

Fitbit
Megolvadt az óra hátlapja. (Forrás: Twitter)

Viszont a Fitbit sztori sem sült el jól, a jelek szerint amihez a Google ezen a téren hozzáér az sárarannyá válik. Az elmúlt időszakban közel 200 bejelentés érkezett, azzal kapcsolatban, hogy a Fitbit márkájú órák túlmelegednek, ami értelemszerűen sérülést okozhat a felhasználónak vagy károsíthatja a vagyontárgyait. A cég eddig érdemben nem reagált ezekre, sőt, egészen pofátlan módon próbálták ráfogni a vevőkre a dolgot, mondván túlérzékeny (?) a bőrük. Ehhez képest olyan képek járnak körbe az interneten, amin megolvadt hátlapú, vagy deformálódott termékek láthatóak.

Fitbit
Ilyen sérüléseket okoznak állítólag a gyártó termékei. (Forrás Ars Technica)

Arra is akadt példa, hogy anyagi kompenzációt ígértek a vásárlóknak, amit viszont azok nem kaptak meg. Egészen pontosan azzal kecsegtette őket a Google, hogy teljes anyagi visszatérítést kapnak és pluszban 40 százalékos kedvezményt új termékek vásárlása során, ám ezek közül semmit sem kaptak meg. 

Indul a Fitbit per

Ezt elégelte meg jó néhány Fitbit tulajdonos, és összefogva több amerikai államban is csoportos pert indítottak a Google ellen. Komoly botrány érik tehát, ami igencsak rosszat tehet a Fitbit eddig is meglehetősen megtépázott hírnevének. A Kaliforniában, Floridában és New York államban benyújtott kereset szerint a konszern által forgalmazott termékek veszélyt jelentenek, nem oldották meg a régóta ismert problémát, nem hajlandóak kártalanítani az ügyfeleiket, és az ügyfélszolgálat pedig nem megfelelően működik. A felperesek azt is állítják, hogy a Fitbit termékei komoly veszélyt jelenthetnek a repülésbiztonságra is. 

Az mindenesetre tény, hogy volt már rá példa korábban, hogy bizonyos típusú telefonokat, laptopokat nem engedtek fel a gépekre, szóval ez nem pusztán üres hőbörgés. Amennyiben ilyen tartalmú döntés születne, az katasztrofális hatással lehetne a Fitbit termékek értékesítésére, úgyhogy a Google nagyon rosszul tette, hogy hagyta idáig fajulni az ügyet.  A keresetben állítólag fotókkal és orvosi látleletekkel dokumentált eseteket nyújtottak be, amelyek értelmében több másod- és harmadfokú égési sérülés is történt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!