Az utolsókat rúgja a NASA marsi műszere

Leáll a NASA InSight nevű szondája, miután annyira belepte a por a szerkezetet, hogy az akkumulátorok hamarosan teljesen felmondják a szolgálatot. 

Az űrkutatási hivatal nemrégiben arról számolt be, hogy az eddig észlelt legnagyobb földrengést érzékelte az InSight szonda a Marson, mintegy 5-ös magnitúdójú földrengést rögzített a szerkezet. Az űrhivatal már akkor is kiemelte, hogy az űrszonda nincs túl jó bőrben, mondhatni a végét rúgja, ugyanis túl sok por halmozódott fel a napelemein, így az akkumulátorok belátható időn belül felmondják a szolgálatot. A NASA most közleményben adta hírül, hogy az űrszonda valószínűleg júliusban befejezi a tudományos munkát, év végén pedig véglegesen leáll.


A NASA már január elején kénytelen volt csökkentett üzemódba helyezni az űrszondát, mivel porvihar vonult át azon a területen, ahol az eszköz is tartózkodott. Erre azért volt szükség, mert a porvihar miatt a szerkezet működéséhet nem állt rendelkezésre elegendő napfény, ezért hogy az akkumulátor kitartson, inkább lecsökkentették az energiafelhasználását.

Az InSight 2018 novemberében landolt a Marson, és bár eredetileg két évre tervezték, mivel jól alakultak a dolgok, az űrhivatal további két évvel meghosszabbította a küldetését. A misszió komoly sikereket könyvelhet el, egyebek mellett sikerült megfejteni a Mars anatómiáját. Kiderült például, hogy a vörös bolygó ugyanolyan anyagokból épül fel, mint a Föld, de nagyon más a szerkezete.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?