call-of-duty-warzone
Fotó: The Verge

A jelenleg leginkább a Call of Duty című lövöldéről híres Activision Blizzard nem nagyon örül annak, hogy dolgozói szakszervezetbe tömörülnek. 

Az amerikai Nemzeti Munkaügyi Kapcsolatok Testületének ügyészei hétfőn azt állították, hogy az Activision Blizzard törvénytelenül fenyegette meg a személyzetet, és olyan közösségi médiapolitikát követelt, amely akadályozta a dolgozók kollektív fellépési jogait. A cég persze tagadta mindezt, és azt válaszolta, hogy az alkalmazottak szabadon beszélhetnek és beszélnek is ezekről a munkahelyi kérdésekről, méghozzá megtorlás nélkül. Mindez akkor történt, amikor a Call of Duty Warzone készítéséről ismert Activision Blizzard leányvállalatának, a Raven Software-nek a minőségbiztosítási tesztelői hétfőn megszavazták az első szakszervezet megalakítását a vállalaton belül. A The Game Workers Alliance névre keresztelt szakszervezetre 22-ből 19-en szavaztak igennel. A cég közölte, tiszteletben tartja az alkalmazottak jogát a  szakszervezet megalakítására, de a következőkkel folytatta:

“Úgy gondoljuk, hogy egy fontos döntést, amely az egész, nagyjából 350 fős Raven Software stúdiót érinti, nem 19 Raven alkalmazottnak kellene meghoznia”.

Hozzá kell tenni, az Activision Blizzard háza táján korábban is akadtak gondok, hiszen 2019-ben arról lehetett hallani, hogy a Black Ops 4-et készítő Treyarchnál dolgozó QA-tesztelők panaszkodtak, mert alulfizetettek, túlhajszoltak és másodosztályú állampolgárnak érezték magukat. Mivel ezek a dolgozók sokszor vállalkozók voltak, így nem kaptak bónuszokat vagy azonos szintű juttatásokat. A tesztelők azt állították, hogy a vállalat nem kapcsolta be a légkondicionálót, és a hőmérséklet meghaladta a 32 fokot a helyiségekben. A szakszervezetről szóló hírek egyébként jól igazodnak a vállalat egyéb balhéihoz, hiszen az év elején benyújtott bírósági kereset szerint egy női alkalmazott felesleges halálát részben szexuális zaklatás okozta.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!