A SumofUs nevű civil szervezet szerint egy 21 éves kutatót is szexuális zaklatás ért Mark Zuckerberg metaverzum-platformján. 

A SumOfUs közlése szerint a Metának kezdeni kell valamit a VR-térben előforduló zaklatásokkal, ugyanis a jelenlegi intézkedések nem elegek ahhoz, hogy a felhasználók kellő biztonságban érezhessék magukat. Vicky Wyatt, a civil szervezet képviselője a BBC podcastjében beszélt a 21 éves kutató történetéről, akit a metaverzumban zaklattak. Wyatt elmondta, hogy az állítólagos támadásnak kitett nő nagyon ledöbbent, és azzal nyugtatta magát, hogy ez mégsem az ő testével, hanem egy avatárral történik.

Februárban futótűzként terjedt a hír, miszerint a egy 43 éves londoni családanya néhány másodperccel azután, hogy belépett a Zuckerberg-féle metaverzumba verbális és szexuális zaklatás áldozata lett. A nő állítása szerint a férfi avatárok különféle mocskos dolgokat mondtak neki, olyan mondatokat intéztek hozzá, minthogy: „Ne tegyél úgy, mintha nem élveznéd”, vagy „Menj, és élvezz a fotókra”.A Meta az eset napvilágra kerülése óta bevezetett ugyan egy funkciót, amely a felhasználók személyes terét igyekszik megvédeni az illetéktelen behatolóktól, a SumofUs szerint ennél jóval többre volna szükség, hogy mérsékeljék a metaverzumbeli cyberbullyingot és az ártó szándékú támadásokat.

Korábban egy gyermekvédelmi szervezet is kifejezete ellenérzését azzal kapcsolatban, hogy a metaverzumos platformok nincsenek kellőképpen védve, és így megfelelő környezetet teremtenek a gyermekbántalmazáshoz. Bár a Meta Horizon Worlds nevű virtuálisvalóság-platformját hivatalosan csak 18 éven felüli felhasználók használhatják, a valóságban számtalan fiatalabb felhasználó is ott van a felületen, olyannyira, hogy a felhasználói vélemények között több olyan is akad, amelyekben gyerekekre panaszkodnak a játékosok. A gyerekek gyakran szüleik hozzáférését használják a platformhoz, vagy nemes egyszerűséggel csak hazudnak a korukról.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!