Több ukrán város bombázása is olyan súlyos volt, hogy az inváziót saját szemükkel láthatták az asztronauták az űrből. 

Matthias Maurer, az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa a német ARD-nek nemrégiben arról beszélt, hogy a harcok olyan súlyosak voltak Ukrajnában, hogy a bolygónktól 250 kilométeres távolságban keringő Nemzetközi Űrállomásról is látni lehetett őket. „Amikor az ember az űrben tartózkodik, eleinte olyan távolinak érzi magát” – mondta Maurer. Az invázió „szabad szemmel jól látható volt az űrből” – emlékeztetett vissza az űrhajós, hozzátéve, hogy Mariupol felett hatalmas fekete füstoszlopok voltak.

Az asztronauta elmondta, hogy a háború első napjaiban Ukrajna sötétségbe borult, és Kijevben éjszakánként többször is villanásokat lehetett látni. Maurer megjegyzi, hogy orosz űrhajósok is vannak a Nemzetközi Űrállomáson, és mindegyikük egyetért abban, hogy borzalmas, ami Ukrajnában zajlik.

Matthias Maurer május 6-án tért vissza a Földre a Crew-3 misszió többi tagjával. A Crew-3 utasai többszöri csúszás után novemberben indultak el a Nemzetközi Űrállomásra, az űrhajósok összesen 176 napot töltöttek a világűrben.

A Crew-3-at leváltó Crew-4 április végén érte el az úti célját, a Nemzetközi Űrállomást. Ez az első olyan NASA-küldetés, amelyben nők és férfiak egyenlő arányban vannak jelen, továbbá a misszióban részt vevő Jessica Watkins az első színes bőrű nő, aki ilyen küldetést teljesít.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!