Még küldött egy szelfit az InSight, mielőtt végleg leköszön

Még a nyáron befejezi küldetését az InSight marsjáró, mivel annyira belepte a por, hogy a napelemek nem tudják elég energiával ellátni a szerkezetet. 

A NASA InSight marjárója 2018 novemberében érkezett a Marsra, és bár eredetileg két évre tervezték a kutatók, mivel jól alakultak a dolgok, az űrhivatal további két évvel meghosszabbította a küldetését. Most viszont a misszió végéhez közeleg a szerkezet.


A rossz hírt maga a NASA közölte, hozzátéve, hogy a tudományos munkálatoknak várhatóan már júliusban vége szakad, a küldetést formálisan pedig az év végével szüntetik meg. Búcsúzóul az utolsó szelfit is elküldte az InSight, amelyet természetesen a NASA is közzétett a rover hivatalos Twitter-oldalán.

Szomorkodni azonban nincs okunk, ugyanis az InSight igazán tartalmas életet tudhat maga mögött. Az űrszonda rendületlenül szállította az adatokat a Marsról rádióadója segítségével, és komoly szerepe volt abban, hogy a kutatók még többet tudjanak a vörös bolygó belsejéről. Nem is olyan rég, az InSight-nak például az eddig mért legerősebb, 5-ös magnitúdójú földrengést sikerült észlelnie a Marson.

Ugyan az InSight leállása elkerülhetetlen, legfeljebb csak késleltetni tudták volna a folyamatot, a NASA tavaly óta egy érdekes gyakorlattal igyekszik meghosszabbítani a marsjáró élettartamát. A művelet során a marókanál segítségével homokot szórnak a napelem közelébe, így a belekapó szél a szemcséket lesodorva a korábban ott ragadt porszemekből is magával ragad néhányat.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?