Hónapok óta cipel egy követ a marsjáró

A Perseverance marsjáró akarata ellenére ugyan, de már négy hónapja visz magával egy kődarabot, ami a bal első kerekén van. 

A vörös bolygón tébláboló Perseverance nevű marsjáró kora februárban, a 341. solnál (vagy ha úgy tetszik, 100 sollal ezelőtt) szedte össze a kis sziklácskát, ami azóta vele utazik. Mégpedig azért, mert az a bal első kerekénél ragadt, és közös utazásuk immár 8,5 kilométert tesz ki. A miniszikla szerencsére semmiféle működési problémát nem okoz a marsjárónál, így zavartalanul teszi a dolgát továbbra is. Az utazás a NASA kráterfenék-kampányával kezdődött, ahol a rover a „Máaz” formáció kőzeteit vizsgálta, ami a kutatók szerint lávafolyásokból áll.


Kép: Techeblog

Ezután a masina észak felé haladt, mégpedig vissza az Octavia E. Butler leszállóhely felé, majd azt elhagyva nyugat felé vette az irányt, és elhaladt a delta egykori kiterjedésének látványos maradványai, a „Kodiak” mellett. Ami magát a Perseverance-t illeti, 2020. július 30-án indult útnak, a leszállására pedig a következő év február 18-án történt. Tervezésében nagyon sokat segítettek a Curiosity program tapasztalatai, így többek között a kerekek is robosztusabbra lettek kialakítva. Főleg azért, mert elődje esetében ezen a területen akadtak problémák, hiszen azok megsérültek. A Perseverance vitt magával egy kis helikoptert is, az Ingenuity-t, ami 2021. április 19-én hajtotta végre első felszállását, ami 39,1 másodpercig tartott.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?