A Floppotron 3.0 megalkotójának nagyon elgurult a gyógyszere

A Floppotron  már egy teljes évtizede szórakoztat minket, de amit a 3.0 verzió művel, az talán már nem is evilági dolog. 

Akadnak olyan alkotások amik semmire sem jók, ám mégis valami oknál fogva elismerést váltanak ki belőlünk azok felé, akik képesek ilyesmiket létrehozni. Paweł Zadrożniak lengyel mérnök is közéjük tartozik, hiszen az általa létrehozott Floppotron 3.0 lényegében egy olyan hangszer, amely 512 floppylemez-meghajtót, 16 merevlemezt és 4 laposágyas szkennert használ. Az úriember nem most kezdte ezt az egészet, hanem 10 évvel ezelőtt alkotta meg az 1.0-t, ami a Star Wars közismert birodalmi masírozását zenélte el. Aztán 2016-ban jött a 2.0, ami most, a 3.0 megjelenésével nyugdíjba vonul. Ennek a keserédes eseménynek apropóján a rendszer Andrea Bocelli és Sarah Brightman gyönyörű dalával, a Time to Say Goodbye-jal búcsúzik.


Most pedig forduljunk rá a 3.0-ra, ami valóban egészen elképesztő. Az alapvetés az, hogy nagyjából minden elektromos motorral rendelkező eszköz képes hangot generálni. A szkennerek és a floppymeghajtók léptetőmotorokat használnak a fej mozgatására, érzékelőkkel a kép beolvasásához vagy a mágneslemezen végzett írási/olvasási műveletekhez. A motor által keltett hang a meghajtási sebességtől függ, ami azt jelenti, hogy minél nagyobb a frekvencia, annak megfelelően emelkedik a hangmagasság. Ami a merevlemezeket illeti, ezek egy mágnest és egy tekercset használnak a fej pozicionálásához. Ha elég hosszú ideig adunk neki feszültséget, a fej felgyorsul, és a mechanikus ütközőnek ütközve dobszerű hangot ad ki.

Egyébként így 2022-ben már önmagában az is egészen komoly feladat lehetett, hogy a „zenekar” összeállításához összeszedjen 512 darab floppymeghajtót.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?