A mesterséges intelligencia és a gépi tanulást alkalmazó technológia a rendőrök és egyéb bűnügyi, illetve igazságszolgáltatási dolgozók feladatait is megkönnyítheti. 

A legtöbb krimiben csak az akciót látjuk, amikor a főhősök látványos jelenetekben, autós üldözéseken és tűzpárbajokon keresztül fogják el a gonosztevőket. Akad azonban néhány egyéb forrás, ami sejtetni engedi, hogy a nyomozók munkájában kevés az ilyen izgalmas elem. A valóság pedig az, hogy a bűnözők elkapásához, illetve elítéléséhez rengeteg munkát végeznek az íróasztal mögött: jelentéseket írnak, bizonyítékokat iktatnak és elemeznek, esetleg órák hosszat nézik biztonsági kamerák felvételeit, hogy kiszúrják a törvénysértő cselekedeteket.

Az ilyen tevékenységekkel töltött idő számottevően nőtt az elmúlt évtizedekben, mivel a rend őreinek egyre több digitális anyaggal kell dolgozniuk a világszerte zajló adatrobbanás következtében. Ugyanezek a folyamatok a vállalatoknál is elősegítették a fejlett információkezelő rendszerek terjedését, amelyek már a bűnüldözők válláról is képesek levenni bizonyos terheket.

Micro Focus szakértői szerint az egyik legfejlettebb ilyen jellegű fájlelemző szoftvert, a ControlPointot például Magyarországon is egyre több vállalatnál használják az infrastruktúrában található adatok felderítésére, elemzésére és védelmére. Az eszköz, illetve a mögötte álló, IDOL elnevezésű mesterségesintelligencia-rendszer képes átvizsgálni a cég minden informatikai rendszerét és adatbázisát, valamint felismerni, értelmezni és elemezni a benne található adatokat, gépi tanulásra támaszkodva. A megoldás mindenféle típusú fájlban tud keresni, beleértve a képeket, videókat és hangfelvételeket.

mesterséges intelligencia rendőrök

A Micro Focus nemrég kialakított egy rendszert kifejezetten a bűnüldöző szervek és igazságügyi hatóságok részére, amely ugyanazt a mesterséges intelligenciát és gépi tanulást használó technológiát alkalmazza, ami a ControlPoint hátterét is nyújtja. Az eszköz a Law Enforcement Media Analysis (LEMA) nevet kapta, és arra optimalizálták, hogy a bűnüldözők igényeinek megfelelően kezelje és elemezze a képeket és videókat. Ezáltal hasznos funkciókkal egyszerűsíti a szakemberek munkáját nem csupán a rendőrségnél, de többek között az ügyészségeken, a honvédségnél, a titkosszolgálatoknál vagy a terrorelhárításnál is.

Intelligens felismerő és elemző rendszerei például rengeteg időt megspórolnak azzal, hogy előzetes vizsgálatokat készítenek, és a szakembereknek már csak ellenőrizniük kell, hogy az ő emberi szemük is ugyanazt látja-e, mint a gépé. Az eszköz képes feldolgozni a belső forrásokból származó képi és videós anyagokat, például testkamerák, fedélzeti és biztonsági kamerák felvételeit és digitális dokumentumokat, de külső forrásokat is kezel, beleértve a közösségi médiát, internetes oldalakat és televíziós műsorokat.

Az analizálás során arc- és szövegfelismerési képességeket használ, ami többek között a rendszámok azonosításánál hasznos. Emellett beazonosít járműtípusokat és megadott tárgyakat is, sőt, azokat követi is a felvételeken. A rendszer ezek alapján hívja fel a nyomozók figyelmét azokra az információkra és eseményekre, amelyeket fontosnak tart a korábban megadott paraméterek alapján. A végső döntés azonban az emberek kezében van azzal kapcsolatban, hogy a feltárt tények valóban szolgálják-e a nyomozást, és használhatók-e bizonyítékként egy későbbi eljárás során.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!