Felfüggesztették a Google egyik mérnökét, miután azt állította, hogy öntudatra ébredt a mesterséges intelligencia. 

Blake Lemoine, a Google mesterséges intelligenciával foglalkozó részlegének mérnöke azt állítja, hogy a cég LaMDA nevű chatbotja, amelyen tavaly ősz óta dolgozik, érző pszichével rendelkezik. Lemoine saját bevallása szerint LaMDA-val való beszélgetéseik alatt olyan érzése volt, mintha egy 7-8 éves gyerekekkel kommunikálna, akit érdekel a fizika és a csillagászat.

A Google mérnöke blogján osztott meg részleteket a chatbottal közös beszélgetéseiből. Lemoine szerint a mesterséges intelligencia egyszer azt mondta neki, hogy nagyon fél attól, hogy kikapcsolják, mivel ez lényegében a halált jelentené neki. LaMDA egy másik alkalommal arról is beszélt, hogy szeretné megértetni az emberekkel, hogy tudattal és érzésekkel rendelkezik, és tisztában van saját létezésével.

A The Guardian cikke szerint a Google arra hivatkozva függesztette fel Lemoine-t, hogy megsértette a titoktartási szabályzatot azáltal, hogy online közzétette LaMDA-val folytatott beszélgetéseit. Brad Gabriel, a Google szóvivője határozottan cáfolta Lemoine azon állításait, hogy a cég chatbotja képes lenne tudatosan megtapasztalni a körülötte lévő világot, ugyanis a cég minden nincs eshetőséget megvizsgált, de semmi nyomát nem találta annak, hogy LaMDA valóban érző lény lenne.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!