A NASA úgy határozott, mégsem teszi takaréklángra az InSight nevű eszközt júniusban.  

Az InSighttal kapcsolatban már mi is többször írtunk, legutóbb például akkor, amikor a szerkezet búcsúszelfit készített magáról, amelyet természetesen a NASA is közzétett. Mivel a por annyira belepte a szerkezetet, hogy a napelemek már nem tudnak elegendő energiát termelni, az űrhivatal úgy tervezte, hogy június végén lekapcsolja legfontosabb műszerét, a szeizmométert, így a rovernek az év gégéig még marad elegendő energiája ahhoz, hogy életjelet adjon magáról. Azonban az irányító csapat megváltoztatta döntését, hősi halált szánnak az InSightnak.

A csapat ahelyett, hogy júniusban lekapcsolná a szeizmométert, úgy döntött, inkább hagyja szárnyalni az eszközt, és működésben hagyja legfontosabb műszerét, amellyel tovább kutathatja a marsi rengéseket. Ez azonban egyúttal azt is jelenti, hogy a vártnál korábban fejeződik be az InSight „élete”: a kutatók becslése szerint ezzel a működéssel augusztus végéig, egy kis szerencsével szeptemberig húzhatja a rover.

A NASA InSight marjárója 2018 novemberében érkezett a Marsra, és bár eredetileg két évre tervezték a kutatók, mivel jól alakultak a dolgok, az űrhivatal további két évvel meghosszabbította a küldetését. A szerkezet rendületlenül szállította az adatokat a Marsról rádióadója segítségével, és komoly szerepe volt abban, hogy a kutatók még többet tudjanak a vörös bolygó belsejéről. Nem is olyan rég, a marsjárónak az eddig mért legerősebb, 5-ös magnitúdójú földrengést sikerült észlelnie a Marson.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!