A NASA Curiosity marsjárója olyan különleges panorámaképet készített a Mars felszínéről, amely a szulfátok nagy koncentrációjára utal. 

Nem pihen a Curiosity néven emlegetett rover, folyamatosan küldi haza az adatokat a vörös bolygóról a NASA-nak. A kisbusz méretű jármű ezúttal egy szulfáttartalmú régióban járt, amelyről úgy gondolják a kutatók, hogy egykoron tavaknak és csordogáló patakoknak adott otthont.

Az alább látható panorámafotó 10 különálló képből áll, amelyeket a Curiosity Mast Camera (másnéven Mastcam) nevű eszköze készített május 2-án, a küldetés 3462. marsi napján – olvasható a NASA közleményében. A tudósok szerint a fotón látható sötét sziklák akkor keletkeztek, amikor a tavak és patakok hullámzása következtében homokos üledékréteg rakódott le a területen.

curosity szulfátok curosity szulfátok
Újabb képet küldött a Curiosity. (Fotó: NASA)

A sötét sziklák mögött egy hegy található, amely a szulfáttartalmú régió részét képezi. A NASA szerint ezek a felvételek remekül tükrözik, hogyan változott a Mars felszíne és vize az idők folyamán.

A Curiosity-t a NASA dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratory nevű űrközpontja építette. Az űrhivatal nagy becsbe tartott rovere 2012 landolt a vörös bolygó felszínén, és azzal a céllal érkezett, hogy geológiai és éghajlati vizsgálatokat végezzen a Marson, valamint, hogy kiderítse létezett-e élet egykoron az idegen bolygón.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!