Minden készen áll arra, hogy a 10 milliárd dollárból épített James Webb megkezdje tényleges tudományos munkáját, és a NASA a nagyközönség előtt is bemutassa az első színes képeket. 

Július 12-én érkeznek a James Webb űrtávcső első színes képei – jelentette be az űrkutatási hivatal meglehetősen szűkszavú közleményben. Bár már több fotót is kaptunk a kulcsfontosságú szerkezettől, májusban pedig a valaha készített legmagasabb felbontású, infravörös felvételt hozta nyilvánosságra a NASA, most júliusban az űrtávcső első színes felvételeit és az ehhez tartozó spektroszkópiai adatokat is megtekintheti a nagyközönség.

Májusban a James Webb csapata arról számolt be, hogy az űrtávcső beüzemelése célegyenesbe került, és már csak a finomhangolás van hátra, hogy az űrtávcső júliusban megkezdje tényleges munkáját. A Hubble űrtávcső utódjának szánt szerkezet még január 24-én érte el úti célját, a Földtől mintegy 1.5 millió kilométerre lévő második Lagrange-pontot, és azzal a céllal érkezett, hogy egy hat hónapos beállítási és előkészítési folyamatot követően információkat gyűjtsön a világegyetem legkorábbi időszakáról, és megvizsgálja a kozmoszt a bolygónk légköre által nagyrészt elnyelt, infravörös tartományban.

Május végén egyébként mikrometeorok találták el a méregdrága szerkezetet, melyek a mérnökök szerint „alig észlelhető változást okoztak az adatokban“. A szerkezet eddig négy becsapódást szenvedett el.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!