Az EU-ban kötelező lesz az USB-C-t használni, ugyanezt fontolgatja az USA, most pedig már Brazília is. 

Az EU már eldöntötte, hogy 2024-től kezdve kötelező a kis és közepes méretű elektronikai eszközökön USB-C portot használni, ez persze az Apple-nek igazán nagy pofon. Főleg azért, mert több jelentés szerint az USA is fontolgatja ezt a lépést, ráadásként pedig már a brazil hatóságok is.

Utóbbi jelenleg a helyi lakosság körében végez felmérést, augusztus 26-ig várják a visszajelzéseket. Itt viszont csak a mobilokra terjed ki a javaslat, szemben az EU-val, ahol tabletekre, kézikonzolokra, fejhallgatókra, hangszórókra, könyvolvasókra is érvényes.

A brazilok egyébként a töltési protokollt is szabványosítani akarják, nem csak a csatlakozót. A tervezet elég kezdetlegesnek tűnik, ugyanis a vezetékes töltést támogató mobilokra terjed csak ki. Ennek ellenére az Apple-nek kellemetlen ez a többfrontos szabályozás, ami az e-szemét csökkentésére és a fogyasztói kényelem fokozására irányul – de az USB-C-s iPhone-t egy ideje már tesztelik, mint többször kiszivárgott.

Megölné az USB-C az innovációt? Nem, ugyanis 240 wattos töltést is támogatna, 8K-s monitor meghajtása mellett. Az EU ráadásul leszögezte, hogy ha lesz új, jobb szabvány, akkor leváltják az USB-C-t.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Fotó: Root Nation