„Gondolatolvasással” mérhetik Kínában a párthoz való hűséget

Kínai tudósok azt állítják, sikerült kifejleszteniük egy gondolatolvasó mesterséges intelligenciát, amellyel mérni tudják a Kínai Kommunista Párt iránti hűséget.

A The Times arról írt, hogy a kínai közösségi médiában, a Weibón közzétett, mostanra törölt videóban a Kínai Átfogó Nemzeti Tudományos Központ munkatársai arról számoltak be, hogy egy általuk fejlesztett szoftver képes mérni a párttagok hűségét az arckifejezések és az agyhullámok elemzésével. A jelentés szerint az eredményeket arra használná fel az állam, hogy a pártagok „megszilárdítsák hitüket és eltökéltségüket, miszerint hálával tartoznak a pártnak, és érdemes meghallgatni és követni a pártot.” Úgy tudni, az erről szóló bejegyzést a kínai állampolgárok nyilvános felháborodása miatt mostanra eltávolították a közösség oldalról.


Dr. Lance B. Eliot, mesterséges intelligenciával és gépi tanulással foglalkozó szakértő a múlt héten azt írta az amerikai Forbes-ban: a tanulmány részleteinek ismerete nélkül lehetetlen megállapítani, hogy igazat állítottak-e az intézet munkatársai. Egyelőre nem bizonyított, hogy valóban létezik a gondolatolvasó mesterséges intelligencia.

A kínai kormányt erősen kritizálták, miután kiderült, hogy Peking mesterséges intelligencia és arcfelismerő rendszereket használ egy etnikai kisebbségi csoport, az ujgurok nyomon követésére és ellenőrzésére. Az amerikai szenátus külügyi bizottsága szerint megközelítőleg 1-3 millió ujgurt tarthatnak fogva a Kínai Kommunista Párt „átnevelő táboraiban”.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?