A Meta segíthet a Wikipédia ellenőrzésében

A Facebook mögött álló Meta kifejlesztett egy mesterséges intelligenciával működő rendszert, amellyel a hiányzó vagy pontatlan idézeteknél nyújthat segítséget a Wikipédia számára.

A Mark Zuckerberg-féle óriásvállalat a mesterséges intelligencia segítségével próbál megoldást találni a Wikipédián megjelenő hamis vagy hiányos idézetekre. A cég által kifejlesztett szoftver állítólag képes automatikusan szkennelni az idézeteket, hogy ellenőrizze azok pontosságát – számolt be az Engadget. A program emellett alternatív hivatkozást is javasolhat, ha rossz forrásból származó szövegrészt talál. A szoftver képességeinek illusztrálására a mesterséges intelligencia a Blackfoot Confederacy című szócikknél magától egészített ki egy hiányzó idézetet, amelyet az emberi szerkesztők forrás hiányában eddig nem tudtak megtenni.


A Wikipédia jelenleg nem használja a Meta által fejlesztett  programot, de a cég reméli, hogy egy napon az online enciklopédia szerkesztő is fontos tényellenőrző eszközként tekintenek majd a platformra.

Mivel a Wikipédia egy bárki által szerkeszthető felület, amely havonta több mint 17 000 cikkel növekszik, az ott fellelhető információk egy része hiányos, pontatlan vagy egészen egyszerűen hamis. 2020-ban például egy fiatal 27 ezer bejegyzést írt egy olyan nyelven, amit nem is beszél. Legutóbb pedig egy szerkesztő egy évtizedig írt az orosz történelemmel és a Csing-dinasztia történetével kapcsolatban a kínai Wikipédiára úgy, hogy számos kitalált részlettel egészítette ki a megtörtént eseményeket.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?