Egyesült Királyság
Kép: SciTechDaily

Az Egyesült Királyság a történelmében először adott ki vörös hőségriasztást, arra figyelmeztetve, hogy még az egészséges emberek is veszélyben vannak. 

Pénteken az ország meteorológiai szolgálata, a Met Office kiadta az első “Vörös extrém” hőségriasztást, mivel az előrejelzések szerint a jövő héten a hőmérséklet az ország egyes részein elérheti a 40 Celsius-fokot, amire a jelenlegi feljegyzések szerint eddig még soha nem volt példa. Mivel ilyen magas hőmérsékletet ritkán látni az Egyesült Királyság nyarain, az ország nincs felkészülve a szélsőséges hőség hatásainak kezelésére, így a riasztás nemzeti vészhelyzetet jelent. Az ország legtöbb otthonában nincs légkondicionáló berendezés, és az embereket arra figyelmeztették, hogy a hőség okozta megbetegedésekkel kapcsolatban legyenek résen.

Főleg azért, mert ezen a szinten betegség és halálozás a fitt és egészséges emberek körében is előfordulhat, nem csupán a magas kockázatú csoportokban. Az Egyesült Királyságot és Európát sújtó, jelenleg is tartó hőhullám miatt a héten az ország egyes részein már jóval 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek. Paul Gundersen, a Met Office vezető meteorológusa egy közleményben azt monda, 50 százalék az esélye annak, hogy a hőmérséklet meghaladja a 40 °C-ot, és 80 százalék, hogy rekordhőmérsékletet mérjenek. Az Egyesült Királyság eddig legmagasabb hőmérséklete 38,7 °C volt, amelyet Cambridge-ben mértek 2019 júliusában. Zárójelben tegyük hozzá, hogy a globális társadalom mindent meg is tesz azért, hogy a helyzet még tovább romoljon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!