Kizárták az oroszokat a Marsra tartó misszióból

Immár biztos: Oroszország nem vehet részt az ExoMars misszió második felében, melynek célja az egykori marsi élet keresése, talajminták elemzésével.

Néhány héttel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, az Európai Űrügynökség (ESA) bejelentette, hogy felfüggeszti az Oroszországgal közös ExoMars missziót. Az európai építésű Rosalind Franklin marsjáró az orosz Proton-M hordozórakétával és a Kazacsok orosz leszálló platformmal indult volna el idén szeptemberben a Marsra, hogy felderítse a vörös bolygó felszínét. A DNS legendás kutatónőjéről elnevezett rover 2023-ban az Oxia Planumon szállt volna le, ahol az egykori élet hátrahagyott nyomait kereste volna, akárcsak a Jezero-kráterben dolgozó Perseverance marsjáró.


Most Josef Aschbacher, az ESA igazgatója hivatalosan is megerősíttette, hogy felmondták az együttműködést Oroszországgal Európa első bolygójárójának felbocsátására – írja a CNN. Bár a döntést korábban elkerülhetetlennek nevezte az űrügynökség, hozzátették azt is, hogy mindez komoly csapást jelent az európai űrkutatásra nézve. Aschbacher közlése szerint július 20-án további részleteket osztanak majd meg a misszió jövőjével kapcsolatban.

A mostani küldetésen túl az európai űrügynökség öt további missziót is felfüggesztett, melyeket az orosz gyártmányú Szojuz rakétákkal indítottak volna útnak. Azután döntöttek így, hogy az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz bejelentette: kivonja személyzetét a francia Guyanában lévő európai űrrepülőtérről.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?