Kirúgták az orosz űrügynökség vezetőjét

Távozik pozíciójából Dmitrij Rogozin, az orosz állami űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz elnöke, helyét az eddigi miniszterelnök-helyettes foglalja el. 

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke eltávolította posztjáról az Orosz Szövetségi Űrügynökség, a Roszkoszmosz elnökét, Dmitrij Rogozint. A szakember az ukrajnai háború kitörése óta egyre gyakrabban hallatott magáról, elsősorban nyugat-ellenes retorikájával hívta fel magára a figyelmet: hol Elon Muskra akadt ki az Ukrajnába küldött Starlink-műholdak miatt, hol pedig atomháborúval riogatott, mondván egy nukleáris háborúban Oroszország fél óra alatt pusztítaná el a NATO tagállamait.


Hogy pontosan miért mentették fel hivatalából Rogozint, azt nem tudni, ám az biztos, hogy Jurij Boriszov személyében már meg is találták az utódját. Boriszov 2012 és 2018 között az orosz védelmiminiszter-helyettesi posztot töltötte be, ezt követően nevezte ki Putyin miniszterelnök-helyettesnek. (Korábban Rogozin is miniszterelnök-helyettes volt, mielőtt 2018-ban kinevezték volna az űrszervezet élére.) Arról egyelőre nincs hír, hogy a posztjáról eltávolított Rogozin milyen minőségben folytathatja tovább a munkáját.

Ahogy mi is megírtuk, az Európai Űrügynökség (ESA) felmondja az együttműködést Oroszországgal Európa első bolygójárójának felbocsátását célzó misszióban, melynek célja az egykori marsi élet keresése, talajminták elemzésével. Bár a döntést korábban elkerülhetetlennek nevezte az űrügynökség, hozzátették azt is, hogy mindez súlyos csapást jelent az európai űrkutatásra nézve.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?