Várhatóan távozik pozíciójából a TikTok kiberbiztonságért felelős vezetője, Roland Cloutier, miután a vállalat úgy döntött, hogy az amerikai felhasználók adatait megpróbálják az USA határain belül tartani és kezelni.

A TikTok mögött álló ByteDance június közepén adott ki egy jelentést, amelyben arról számolt be, hogy megkezdték az Egyesült Államokban keletkező adatok átirányítását az Oracle helyi adatközpontjaiba. Az ügy azonban közel sem ilyen egyszerű, már csak azért sem, mert egy belső forrásokra hivatkozó jelentés szerint a TikTok rendszereiben van egyfajta kiskapu, amellyel a kínai cég továbbra is hozzáférhet majd az amerikai felhasználók adataihoz.

A The Verge most arról számolt be, hogy TikTok globális biztonsági igazgatója, Roland Cloutier lemond posztjáról, feltehetően a közelmúltbeli eseménye miatt. A ByteDance szerint az adatkezelési rendszer megváltoztatásával a TikTok globális biztonsági vezetőjének szerepköre is megváltozik. A cég vezetői szerint az a céljuk, hogy „minimálisra csökkentsék a felhasználói adatok biztonságával kapcsolatos aggodalmakat az Egyesült Államokban”. A CNA értesülései szerint a TikTok biztonsági csapatának új ideiglenes vezetője Kim Albarella lesz, Cloutier pedig a globális biztonsági főnöki szerepkörből stratégiai tanácsadói szerepkörbe lép át.

Évek óta átszervezésre készül a kínai székhelyű ByteDance, mivel rendszeresen felmerül a vád a TikTokkal szemben, hogy az amerikaiak adatait a kínai kormány felé továbbítja.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!