Az öntisztító klímaberendezések kulcsszerepet játszhatnak az egészség megóvásában

A klímaberendezések a megfelelő tisztítás nélkül akár veszélyes baktériumok melegágyai is lehetnek, amelyek súlyos betegséget okozhatnak. Ám már vannak olyan eszközök, amelyek a tisztítás gondját leveszik az ember válláról.

A hetvenes évek közepén egy rejtélyes betegség ütötte fel a fejét Franciaországban: Egy egykori légiósok számára szervezett találkozó után közel 180 ember kapott el egy olyan kórságot, amely a légutakat és a tüdőt támadta meg. Olyan kőkemény egykori harcosok lettek rosszul, akik korábban a sivatagban és az őserdőben szolgáltak, és közülük tucatnyian életüket is vesztették. Az alapos vizsgálatok fényt derítettek arra, hogy egy baktérium állt a szörnyű eset hátterében. Ez az organizmus a langyos, pangó vizeket kedveli, és megtelepedett annak a hotelnek a légkondicionáló berendezéseiben, ahol az összejövetelt tartották.


klímatisztítás

Ez az úgynevezett legionella baktérium, amely pont ezen eset után kapta a nevét, és amely a magyarországi klímaberendezésekben is megjelenhet. Az általa okozott betegség antibiotikumokkal ugyan kezelhető, de értelemszerűen senkinek sem hiányoznak az ilyen jellegű egészségügyi nehézségek. Viszont ez a baj többé-kevésbé egyszerűen megelőzhető a klímaberendezések rendszeres tisztításával, azonban a felhasználók nagy többsége erre egyáltalán nem fordít figyelmet. Ma már akad néhány cég, amely figyel erre, és olyan technológiákat épít be a klímaberendezéseibe, amelyek képesek „láthatatlanul” megoldani ezt a problémát, levenni a felhasználók válláról ezt a terhet.

Öntisztítás

A Samsung például kifejlesztette az Auto Clean technológiát, amely minden lakossági klímájában megtalálható, és három lépésben tisztítja meg automatikusan a légkondicionálót. Üzemelés után az Auto Clean funkció automatikusan kiszárítja a hőcserélőt, 10–30 perces légátfúvással eltávolítja a párát így megelőzi a baktériumok felhalmozódását.

Ezzel nem mellékesen azt is el lehet kerülni, hogy az eszköz bekapcsolása után kellemetlen szagok árasszák el a lakást vagy a házat.

Ezen felül a WindFree Pure 1.0 típus elektrosztatikus szűrővel és Freeze Wash funkcióval van felszerelve, amely eljegesíti a beltéri egység a hőcserélőjét, majd egy gyors leolvasztással a víz segítségével lemossa azt.

Érdemes lehet tehát olyan klímaberendezést választani, amely hozzájárul a levegő minőségének javításához! Mindez ráadásul növelheti az eszközök hatékonyságát, így rengeteg energia és pénz is megspórolható. Mindemellett természetesen az éves karbantartás nem kerülhető el, különösen, ha a termék még garanciális.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.

Ezeket olvastad már?