Jogvédők attól tartanak, hogy a rezsim a palesztinok ellenőrzésére használná a Google-től vásárolt felhőalapú mesterséges intelligenciát. 

Az Intercept oknyomozó portál számolt be arról, hogy az amerikai óriásvállalat a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia eszközeinek teljes arzenálját kínálja Izrael számára a Project Nimbus szerződés keretében. A lap birtokába jutott dokumentumok szerint ezzel olyan, a Google Cloud Platformon keresztül elérhető eszközökhöz jut Izrael, mint az arcfelismerés, az automatizált képkategorizálás, a tárgykövetés és az érzelemelemzés.

Az izraeli pénzügyminisztérium 2021 áprilisában jelentette be, hogy megállapodást kötöttek a technológiai óriással, melynek keretében az állam egy 1,2 milliárd dollár értékű felhőalapú számítástechnikai szoftvert vásárolt. „A projekt célja, hogy a kormány, a védelmi intézmények és mások számára egy mindenre kiterjedő felhőmegoldást biztosítson” – áll a minisztérium közleményében.

Az érzelem- és arcfelismerő rendszerekkel nagyon könnyű visszaélni, az emberi jogok védelmezői pedig attól tartanak, hogy a sokak által vitatott technológiát a palesztin lakosság ellenőrzésére használná a rezsim. Többek között a Google mérnökei is nemtetszésüket fejezték ki, hogy a cég Izrael rendelkezésére bocsájtotta a szóban forgó technológiákat, mivel félnek azok pontatlanságától, valamint attól, hogy „megfigyelésre vagy más militarizált célokra használják fel őket“.

A kritikusok szerint az érzelemfelismerés nemcsak adatvédelem szempontjából problémás, de igen pontatlan is, sőt az előítéletektől sem mentes.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!