A Meta chatbotja szerint a cég kihasználja a dolgozóit

A Meta BlenderBot 3 névre keresztelt chatbotja úgy véli, hogy a cég kizsákmányolja a munkavállalóit. 

A BlenderBot 3 nevű chatbot pénteken jelent meg a nyilvánosság előtt, a BBC pedig arról kérdezte a mesterséges intelligenciával felvértezett programot, hogy mit gondol a cég vezetőjéről, Mark Zuckerbergről. A chatbot nem rejtette véka alá a véleményét, ahogy ő fogalmazott: „ A cége pénzért kizsákmányolja az embereket, és ez láthatóan nem érdekli. Le kell állítani!” A program azt is elmondta, hogy az országa megosztott, és ezen Zuckerberg személye sem javít.


A Meta közlése szerint a BlenderBot 3 képes gyakorlatilag bármilyen beszélgetést lefolytatni az internetes keresések alapján, feltehetően a Zuckerbergől alkotott mondatait is a világhálón talált véleményekből rakta össze. A cég ugyanakkor megjegyzi, hogy mindenki, aki használja a Blender Botot, köteles tudomásul venni, hogy csak kutatási és szórakoztatási célokat szolgál, és nem vállalnak felelősséget a valótlan vagy sértő kijelentéseiért.

Nem a BBC az egyetlen, aki a Meta vezetőjéről faggatta a chatbotot. A Business Insider jelentése szerint egy alkalommal a program megjegyezte, hogy vicces, hogy mennyi pénze van Zuckerbergnek, és mégis ugyanazokat a ruhákat hordja, míg egy másik alkalommal azt fejtegette, hogy ő a kedvenc milliárdosa, és nagyon okos ember. De azt is mondta: Nem igazán szeretem őt. Rossz ember.

A Metát több alkalommal is kritizálták azért, hogy nem tesz eleget a dezinformáció és a gyűlöletbeszéd visszaszorítására. Tavaly Frances Haugen, a cég egykori alkalmazottja súlyos belső dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyekből kiderült, hogy az Instagramot birtokló Meta (akkori nevén Facebook) tisztában van azzal, hogy az Instagram negatív hatással van a fiatalok mentális egészségére.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?