A James Webb csészealj alakú galaxisokat talált a mélyűrben. 

Júliusban hivatalosan is munkába állt a világ legdrágább és egyik legismertebb űrteleszkópja, a Hubble távcsövet leváltó James Webb, amely számtalan értékesebbnél értékesebb képpel örvendeztette már meg az emberiséget. Most egy tudóscsoport arról számolt be, hogy ún. vörös UFO-kat (Ultra-red Flattened Objects, UFO, infravörös lapos objektumok) talált a szerkezet, amelyeket úgy láthatunk, ahogy 10,3-12,7 milliárd évvel ezelőtt léteztek a kozmoszban –  írja az EarthSky.

Bár távolságukat tekintve akár a Hubble számára is megfigyelhető messzeségben léteznek ezek a galaxisok, azért csak a James Webb számára elérhetőek, mert az az infravörös tartományban is képes vizsgálódni, ahol ezek az objektumok láthatóak. A tanulmányt közzétevő Colorado-i Egyetem tudósai összesen 29 vörös UFO-t találtak.

A NASA második igazgatójáról elnevezett űrtávcső tavaly karácsonykor indult útnak, és január 24-én érte el úti célját, a Földtől mintegy 1.5 millió kilométerre lévő második Lagrange-pontot. A szerkezet 11 milliárd dollárból épült, és azzal a céllal lett kifejlesztve, hogy információkat gyűjtsön a világegyetem legkorábbi időszakáról, és megvizsgálja a kozmoszt a bolygónk légköre által nagyrészt elnyelt, infravörös tartományban.

A tudósok tervei szerint a James Webbel olyan galaxisok is felfedezhetnek, amelyek már akkor léteztek, mikor a világegyetem csupán 100 millió éves volt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!