A járványszakértők attól tartanak, hogy a következő világjárvány okozói nem a vírusok, hanem a gombák lesznek. Ez pedig nagyon nem jó hír a számunkra. 

A Centers for Disease Control and Prevention járványkutatója a National Geographic magazinnak nemrégiben arról beszélt, hogy megvan az esélye annak, hogy egy gomba világjárványt idézzen elő. Márpedig ez azért veszélyes, mert egyelőre nagyon keveset tudunk róluk, és a gyógymódok is igen korlátozottak.

A gombák rendkívül gyors ütemben fejlődhetnek, és arra kényszeríthetik az immunrendszert, hogy önmaga ellen forduljon, amely a szepszisként ismert életveszélyes állapotot idézheti elő. Noha a gombák lassabban mutálódnak, mint a baktériumok vagy vírusok, sokféle környezetben képesek alkalmazkodni és szaporodni, és ami különösen nagy gondot jelent, hogy a mezőgazdasági gombaölő szerek miatt egyre több a rezisztens faj, amelyek ellen nem tudnak védekezni. Arról nem is beszélve, hogy az éghajlatváltozás csak még tovább fokozza a problémát, a hőmérséklet emelkedése ugyanis kedvez a gombák terjedésének.

Bár ezek az apró élőlények mindenhol ott vannak a környezetünkbem, és közülük nem egy kifejezetten hasznos is, tekintve, hogy milyen keveset tudunk róluk, járványügyi szempontból különösen nagy veszélyt jelentenek. A tudósok egyébként már dolgoznak a gombák elleni vakcinák kifejlesztésén, amelyek egy részét már klinikai vizsgálatokban is tesztelik.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!