Elon Musk, a világ leggazdagabb embere akár 25 ezer dollárt is fizet annak, aki képes feltörni a Starlink rendszerét. 

Egy belga kiberbiztonsági kutatónak, egy bizonyos Lennert Wouters-nek sikerült feltörnie a Starlink műholdhálózatot, miután a projekt mögött álló SpaceX arra ösztönözte az embereket, hogy hackeljék meg a rendszert. Ennek oka, hogy a cég szeretné a felszínre hozni a szolgáltatás biztonsági réseit, és akinek ez sikerül, annak akár 25 ezer dollár (kb. 10 mllió forint) is ütheti a markát.

A kiberbiztonsági kutató a Las Vegas-i Black Hat biztonsági konferencián ismertette, hogyan tört be a Starlink internetes rendszerébe egy házi készítésű áramkör segítségével, amelynek költsége körülbelül 25 dollár volt –  írja a Wired. A házilag készített PCB  hibatámadást indít, amely után képes megkerülni a Starlink biztonsági mechanizmusait, és lehetővé teszi a rendszer által alapból elzárt funkciókhoz való hozzáférést.

Elon Musk 2019 novemberében kezdte kiépíteni a Starlink műholdhálózatot, hogy szélessávú internetet sugározzon a bolygó szinte összes pontjára, olyan országokba is elhozva a gyors internetszolgáltatást, ahol eddig (például földrajzi okokból kifolyólag) ez nem volt kivitelezhető. Magukat a Starlink „tányérokat” egyébként úgy tervezték, hogy ellenálljanak az extrém körülményeknek, a vállalat közlése szerint az űrbéli internet befogására képes szerkezetek akár a mínusz 22 fokos hőmérséklettel is megbirkóznak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!