Shaun, a bárány is megkerüli a Holdat

Az animációs meséből ismert Shaun, a bárány is részt vesz a NASA következő űrmissziójában. 

Az animációs sorozatból ismert szeleburdi, de éles eszű bárány plüssfigura formájában utazik el az űrhivatal hamarosan induló missziójával, amely során a NASA új Space Launch System óriásrakétája az Orion kapszulával együtt megkerüli a Holdat. A Shaun, a bárány egy stop-motion technikával készült, 2007-ben indult brit gyermeksorozat, amelyet itthon többek között a Cartoon Network és az M2 is vetített.


Shaun a küldetés során mintegy 500 000 km-re távolodik majd el a Földtől, és az Orion  kapszulában fog utazni sok más kulturális értékkel bíró tárgy társaságában – írja a BBC. „Nagyon örülünk, hogy kiválasztották a küldetésre, és megértjük, hogy ez kis lépés egy embernek, de hatalmas lépés egy báránynak” – mondta Dr. David Parker, az Európai Űrügynökség (ESA) ember- és robotkutatásért felelős igazgatója.

Az Artemis-1 misszió készen áll az indulásra, a NASA augusztus 29-ét tűzte ki a küldetés indítási dátumaként. Az Artemis-1 az Artemis-program első ember nélküli űrrepülése lesz, melynek során a NASA új Space Launch System óriásrakétáját tesztelik, amely az Artemis-2 során az embereket szállító Orion űrhajót viszi el a Holdra. Az Artemis-küldetést a 3. fázis fogja beteljesíteni, ekkor léphet újra ember a Holdra.

Utoljára a 1972. december 11-én az Apollo–17 űrhajó legénysége hagyott űrcsizma-nyomot az égitest felszínén, ám a mostani lesz az első alkalom, hogy egy nő és egy színes bőrű űrhajós is részt vesz a küldetésen.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?