Egy új tanulmány szerint a kólával itatott fiatal patkányok komoly agyi károsodást szenvednek. 

A szénsavas üdítőitalokról eddig is tudtuk, hogy nagyon egészségtelenek, gyakorlatilag folyékony édességek, amelyek többek között elhízáshoz, fogszuvasodáshoz és szív-és érrendszeri megbetegedésekhez vezethetnek. Azt viszont talán kevesen gondolták volna, hogy hosszú távú fogyasztásuk kihathat az agy állapotára, és különféle viselkedésbeli problémákkal is összefügghet.

Egy brazil-lengyel kutatócsoport két hónapon keresztül üditőitalokat – elsősorban Colát és Pepsit – itatott fiatal kísérleti patkányokkal, akik esetében elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy az egészségtelen nedű hogyan hat az agyi működésükre. Először három korcsoportba osztották a patkányokat: 2 hónapos, 8 hónapos és 14 hónapos egyedekre. Az állatokat ezt követően két további kisebb csoportba sorolták, melyek egyik fele vizet, másik fele vizet és kólát kapott. 57 nap elteltével a tudósok labirintusba tették a rágcsálókat, majd 10 nappal később elaltatták őket, hogy közelebbről is megvizsgálhassák az agyukat.

A viselkedési tesztek során a tudósok azt állapították meg, hogy az üdítőivó rágcsálóknak – különösen a 2 és 8 hónapos egyedeknek – rosszabb volt a memóriájuk, és általánosságban gyengébb kognitív képességekkel rendelkeztek, mint a csak vizet ivó társaik. Az állatok agyának alapos vizsgálata után kiderült, hogy frontális lebenyük változó mértékű károkat szenvedett, amely olyan létfontosságú mentális funkciókat irányít, mint a figyelem, a memória és az ítélőképesség. Emellett a hippokampusz is sérült, amelynek az emlékezésben és a tanulásban van fontos szerepe, és a károsodása esetén olyan mentális betegségek léphetnek fel, mint a szorongás, a depresszió, a bipoláris zavar vagy a skizofrénia. Érdemes megjegyezni, hogy az idősebb patkányokra – amelyek kifejlett aggyal rendelkeznek – kevésbé volt hatással a kólaivás.

Az elmúlt években számos kutatás vizsgálta az üditőitalok szervezetre gyakorolt hatását.  Egy nagyszabású, hosszú időn át tartó vizsgálat eredményei például kimutatták, hogy a naponta 100 milliliter cukrozott ital – ami körülbelül heti két doboznyit jelent -, 18 százalékkal emeli a rák kockázatát.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!