A Yale Egyetem egyik legfrissebb kutatása szerint azok a gyerekek, akik palagáz-kinyerő kutak közelében élnek, akár háromszor nagyobb eséllyel betegednek meg leukémiában. 

A Yale Egyetelem kutatói nyolc éven keresztül vizsgálták a Pennsylvaniában élő gyerekeket, és arra jutottak, hogy a palagázkutak összefüggésbe hozhatóak a leukémiával. A hidraulikus repesztés vagy fracking módszer az itthon leginkább palagáz és palaolaj néven ismert földgáz és olaj kitermelésére alkalmas. Környezetvédő csoportok hosszú évek óta küzdenek a kitermelése ellen arra hivatkozva, hogy a hidraulikus repesztés során különböző mérgező, vegyi anyagok juthatnak az ivóvízbe, terményekbe, amelyek bizonyítottan egészségkárosító hatással vannak a szervezetre.

Az Environmental Health Perspectives folyóiratban megjelent tanulmány kifejezetten arra koncentrált, hogy a vegyi anyagokkal potenciálisan szennyezett vizeket fogyasztó gyerekek mekkora eséllyel betegednek meg rákban. A kutatás során 2500 Pennsylvaniában élő gyermekből vett mintát vizsgáltak meg, akik közül 405-nél állapítottak akut limfoid leukémiát (ALL), a rák egy olyan formáját, amely során az éretlen fehérvérsejtek kóros mértékben felszaporodnak, és kiszorítják a csontvelőben lévő többi normális sejtet.

Az eredmények elszomorítóak, de nem megdöbbentőek, figyelembe véve, hogy az elmúlt években számtalan fórumon szólaltak fel a környezetszennyező palagáz ellen. A tudósok abban reménykednek, hogy a tanulmány – amely szerintük az egyik legrészletesebb a fracking és a gyermekleukémia közötti kapcsolat tanulmányozásában – , érdemi előremozdulást idézhet elő a palagáz kitermelésének visszaszorításában.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!