Úgy éled újjá az Apollo program, ahogy még sosem láttuk

Habár az Apollo program utolsó fellövésére fél évszázaddal ezelőtt került sor, most mégis úgy láthatjuk ezt az egészet, ahogy eddig nem. 

Természetesen nem arról van szó, hogy eddig kiadatlan dokumentumok kerültek volna elő, hanem valami egészen másról. Egy houstoni páncélteremben őrzik az Apollo-missziókról készült eredeti NASA-felvételeket, és fél évszázadon át a holdraszállásról készült szinte minden nyilvánosan elérhető képet ezen eredeti anyagok gyengébb minőségű másolatáról készítették. Most azonban úgy tekinthetjük meg őket, ahogyan még soha. Andy Saunders képrestaurátor szakértő ugyanis az újonnan rendelkezésre álló digitális szkenneléseket vette alapul, és aprólékos gondossággal, valamint a legmodernebb feljavítási technikákat alkalmazva létrehozta a valaha készült legjobb minőségű Apollo-fényképeket.


Kép: Amazon

Ezzel a megközelítéssel mind az egyes küldetések jellemzői, mind az űrhajósok, mind pedig a Föld és a Hold egy egészen megdöbbentő módon mutatja meg magát. Az így felújított dokumentumokból készült könyv digitális és fizikailag lapozható változatban is megjelenik, mégpedig szeptember elsején. A Kindle formátum 30 fontért (bő 14ezer forint) vásárolható meg az Amazonon, míg a keménykötésű kivitel 49,99 (24ezer forint). Ami pedig magát az Apollo programot illeti, tipikus példája volt a hidegháborús nagyhatalmi versengésnek, még ha közben valóban szolgálta a tudományos célokat is. Az USA eléggé megrettent attól, hogy az oroszok már emberrel is az űrben vannak, így kénytelen volt azt kitalálni, hogy akkor ő meg hamarabb lép a Holdra, ezzel felpörgetve az Apollo program gépezetét, és végül sikerült is gyorsabbnak lenni.

[sc name=”facebook” ][/sc]

 

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?