Egy új tanulmány szerint a varázsgombákban található pszichoaktív anyag, az úgynevezett pszilocibin hatékony segítséget nyújthat az alkoholfogyasztási zavarok kezelésében. 

A pszilocibin nevű anyag több, a köztudatban varázsgombaként vagy pszichedelikus gombaként is nevezett gombában is megtalálható, és az elmúlt években a tudomány is egyre többet foglalkozik ezek hatásaival. A JAMA Psychiatry folyóiratban nemrég megjelent új tanulmány szerint a hatóanyag hatásos lehet többek között az alkoholizmusban szenvedő betegek megsegítésében is.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kutatásban részvevők 83 százalékánál már két pszilocibin adag után csökkent a nagymértékű alkoholfogyasztás. A nyolc hónapos kísérlet végén a hatóanyagot fogyasztók csaknem fele teljesen felhagyott az ivással, míg a placebo tablettákkal „kezeltek” csupán negyede ért el ilyen sikereket.

A szakértőket annak ellenére is meglepték az eredmények, hogy korábbi kutatásokból már lehetett arra következtetni, hogy a pszilocibin hatékony segítséget jelenthet a függőségek kezelésében. „A túlzott alkoholfogyasztás súlyos népegészségügyi probléma, és a jelenleg elérhető kezelések és gyógyszerek hatásai igen csekélyek” – mondta a tanulmány vezető kutatója a New York Timesnak. A kutatásban meglehetősen kevés résztvevő, mintegy 93 fő vett részt.

Az Egyesült Államokban minden huszadik ember szenved alkoholfüggőségben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!