Többet nyomkodtuk a telót nyáron

A Yettel szerint az 5G megjelenésének is köszönhető, hogy felgyorsult a netforgalom éves növekedése. Adatforgalomban a balatoni régió és – az aszály hatásai ellenére – a Velencei-tó környéke is átlag felett növekedett.

Általános trend, hogy egyre többet netezünk nyaranta, az idei nyár hónapjait az előző év azonos időszakával összehasonlítva országosan 32%-os növekedés figyelhető meg a Yettel hálózatán mért adatforgalomban. A 32%-os országos átlagot lebontva a Balaton környéke és a Velencei-tó számítanak adatforgalmi szempontból kiugró helyszíneknek, ahol – utóbbi a vízszint-csökkenés miatt turisztikai szempontból csorbult vonzerejének ellenére is – 40% fölötti volt a mobilnet-forgalom éves növekedése a nyári hónapok alatt.


Érdekesség, hogy míg 2020-ról 2021-re 16%-os adatforgalom-növekedést regisztrált a szolgáltató, ehhez képest 2021-ről 2022-re a növekedés üteme duplázódott, meghaladva a 32%-ot; ötéves távlatban vizsgálva (2017 nyara vs. 2022 nyara) pedig a növekedés már meghaladja az 500%-ot – írja a mobilszolgáltató hozzánk eljuttatott közleményében.

Yettel 5g nyár adatforgalom
Balaton (Fotó Yettel)

A Yettel szerint az exponenciális növekedés hátterében az is állhat, hogy a klasszikus mobiltelefonos internetfogyasztás élményét fokozza az 5G-hálózat terjedése és a 5G-s mobilok növekvő penetrációja, valamint a korlátlan adatcsomagot kínáló tarifák terjedése. Emellett népszerűek azok a mobilinternet alapú, otthoni internet-szolgáltatások is, amik egy adott helyszínhez – lakáshoz, irányítószámhoz – kötődnek, és a stabil mobilhálózatra építve, a vezetékes netet kiváltva egy teljes háztartás otthoni internetigényét elláthatják.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?