Ívelt monitor – Van értelme? És ha igen, kinél válhat be?

2014-ben, nagyjából az ívelt televíziókkal egy időben bukkantak fel a hajlított asztali monitorok, és azonnal óriási feltűnést keltettek. Az ilyen televíziók azóta már eltűntek, de az ívelt monitor még mindig tartja magát. Az IFA 2022 technológiai szakkiállításon idén több gyártó bemutatott ilyen típusú vadonatúj eszközöket.

Köztük például a Samsung, amely standján kiemelt helyen állította ki ívelt monitorait. Ezek között megtalálhatóak voltak a prémium kategóriás termékek is, így többek között a cég koronagyémántjai, az Odyssey család hatalmas, 55 hüvelykes, QLED paneles tagja, vagy teljesen új irányt képviselő QD-OLED kijelzős G8.


ívelt monitor

Ez pedig nyilvánvalóan nem véletlen, ha a vásárlók nem keresnék az ilyen kialakítású termékeket, akkor a cégek sem tartanák meg azokat kínálatukban. Mostani cikkünkben azt jártuk körbe, hogy vajon mi áll a népszerűségük hátterében. Hogy miért vannak sokan, akik ívelt monitort választanak, hogy egyáltalán érdemes-e ilyen terméket vásárolni, és ha igen, akkor kinek jöhet jól.

Dizájn

Az elektronikai eszközök univerzumában a dizájn igen komoly fontossággal bír szinte minden termékcsoportban. Nem véletlen, hogy a külsőre számos gyártó igen komoly figyelmet fordít, legyen az telefon, tv, projektor, mikrosütő vagy épp monitor. Az ívelt készülékház pedig már önmagában is alkalmas arra, hogy felkeltse a figyelmet, sokaknak pedig ez igenis fontos.ívelt monitor

Egy vezető íróasztalánál nem mindegy, hogy valaki egy kicsi 4:3-as sík képernyő, vagy egy 49 hüvelykes, ívelt Samsung Odyssey G9 előtt ül, amely szinte körülöleli a felhasználót. És sokaknak az is számít, teljesen érthető okokból egyébként, hogy egy otthoni használatra szánt modell mennyire illik az enteriőrbe, mennyire passzol a szoba hangulatához, egyáltalán milyen érzés mindennap ránézni.ívelt monitor

A már említett IFA kiállításon látottak alapján vannak, akik a csili-vili, karácsonyfának beöltöztetett, azaz villogó RGB LED-ekkel telepakolt vonal mellett tették le a voksukat. Mások, és így például a Samsung pedig az elegáns, letisztult, minimalista-futurisztikus irányzat mellett törtek lándzsát.

ívelt monitor

Ha már a kialakításnál tartunk, akkor mindenképpen szót kell ejteni a már említett hatalmas, Odyssey Ark megjelenítőről, amely bizonyos szempontból új szintre emelte a monitorhasználattal kapcsolatos lehetőségeket. Az 55 hüvelykes ívelt képernyő ugyanis pivot módban is használható, azaz függőlegesen is használható. Ilyenkor a felső rész nyúlik enyhén a felhasználó feje fölé, ami egyrészt pazarul néz ki másrészt viszont igen hasznos lehet, mert nem törik ki az ember nyaka.

Nagyobbnak érzékelt kép

Ha valaki középen, szemben ül egy ívelt képernyővel, akkor a kijelző szélei közelebb lesznek hozzá. Ebből fakadóan az összes képpont szinte ugyanolyan távolságban lesz a szemétől, mint a hagyományos sík panelek esetében. Ez már magában jót tesz a látványvilágnak, hiszen ugyanakkora távolságra kell fókuszálni, nem fordulhat elő, hogy a szélen lévő képpontokat homályosabbnak érzékeljük.

Nem utolsó sorban ez a megoldás pontosan ebből fakadóan a szemet is kíméli, legalábbis a felmérések szerint kevésbé fárad el a látószerv az ívelt képernyőnél. Ráadásul e megoldásnak köszönhetően maga a kijelző nagyobb részt takar ki a látótérből, ami a hajlított megjelenítők egyik legpozitívabb tulajdonsága. Azaz az ember egyszerűen nagyobbnak érzékeli a képet egy ugyanakkora, sík modellel összehasonlítva.

Leginkább egyedül jó

Az ívelt monitor számos előnyt kínál tehát, így nem véletlen, hogy a monitorgyártók előszeretettel nyúlnak e megoldáshoz. Viszont az is tény, hogy csak akkor igazán jó, ha pont szembe ülnek vele. Oldalról nézve a vonalak kicsit torzulhatnak, görbülhetnek, nagy betekintési szög esetén pedig maga a készülékház takarhat ki bizonyos részleteket. Tehát az ívelt kialakítás nem az igazi olyankor, ha valaki sokszor mutogatná több embernek a kijelzőt, vagy rendszeresen ülnék többen a képernyőt, mondjuk filmezés céljából.ívelt monitor

Ez az oka annak, hogy számos esetben kifejezetten a játékosokat célozzák meg e termékekkel. Egy egyedül játszó gamer számára abszolút ideális lehet ez a kialakítás, és bizonyos típusú programoknál, így például a szimulátoroknál még extra élményt is kínálhat, hiszen segít megteremteni annak az illúzióját, hogy egy autóban, buszban vagy repülőben ülünk.

Egy szó mint száz: Az ívelt monitoroknak abszolút van értelme, e kialakítás kínál hozzáadott értéket, és biztos vagyunk benne, hogy az ilyen jellegű készülékek még jó darabig velünk lesznek.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?