Durván tolja a NASA Mars-helikoptere

Az Ingenuity nevű Mars-helikopter szeptember 6-án tette meg 31. légi útját, miközben a szerkezetet összesen 5 repülésre tervezték. 

A NASA apró helikoptere nagyon nincs egyszerű helyzetben: a Mars zord környezete folyamatos kihívások elé állítja a szerkezetet (éjszaka akár a mínusz 80 Celsius-fokos hideget is el kell elviselnie), arról nem is beszélve, hogy a drónhelikoptert messze nem ilyen hosszú küldetésre tervezték, így az energiaellátásával is gondok lesznek idővel. Mindezek ellenére a kis légi jármű remekül bírja a strapát, két hónapos pihenés után 31. alkalommal szállt fel a vörös bolygó felszínén. A repülés során természetesen felvételt is készített az alatta lévő tájról.


Legutóbbi repülése alkalmával 97 métert tett meg az Ingenuity 55,6 másodperc alatt, maximális magassága 10 méter volt, és elérte a 4,75 méter/másodperces sebességet.

A NASA eredetileg csak 4-5 repüléssel számolt a mindössze 1,8 kilogramm súlyú drónhelikopternél, amely a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg tavaly februárban a Mars 2020 program keretében. A piciny jármű azzal a céllal érkezett, hogy kiderítse, a hasonló felépítésű szerkezetek képesek-e repülni a Marson.

Az Ingenuity azért is bír különös jelentőséggel, mert ez az első olyan űreszköz az emberiség történetében, amellyel irányított repülést hajtottak végre egy idegen bolygón.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?