A SpaceX-vezér Elon Musk a Marson képzeli el az emberiség jövőjét, ám a NASA tudósa szerint ez egyáltalán nem jó ötlet. 

A világ leggazdagabb embere már bejelentette, hogy a Marson szándékozik meghalni, és a tervei szerint akár már 2029-ben ember léphet a Marsra. Elnézve a Holdat célzó Artemis-missziót, amelynek meglehetősen döcögősen halad a megvalósítása, nem valószínű, hogy ilyen rövid időn belül ember lépne a Marsra, az excentrikus milliárdos pedig egyébként is szeret nagyot mondani, így nem kell mindent készpénznek venni, ami elhangzik a szájából.

Stanley Love, a NASA űrhajósa szerint Musk grandiózus, a vörös bolygót érintő álma inkább egy rémálom. „Lehetséges? Igen. Élvezetes lenne? Nem” – nyilatkozta az űrhajós a The US Sun cikkében, amit a Futurism szemlézett. „Szerintem borzalmas lenne” – folytatta.

Love véleményét az Antarktiszon átélt tapasztalataira alapozza. Érvelése szerint a szomszédos bolygón még nehezebbek lennének az életkörülmények, mint a szélsőséges, jéggel borított területen, és nagyon hosszú időnek kellene eltelnie ahhoz, hogy a Marson akár egy apró, férges almát is elő tudjanak állítani.

Elon Musk maga is elismerte, hogy nem lesz sétagalopp a Mars kolonizálása, a bolygó meghódítására jelentkező pionírok közül sokan meg fognak majd halni, de a túlélők is folyamatos életveszélyben lesznek, és rendkívül nehéz körülményekkel kell majd szembenézniük.

A marsi életkörülmények finoman szólva is zordak, elképesztő szárazság uralkodik, 0 °C feletti hőmérséklet csak ritkán fordul elő, az éves átlaghőmérséklet pedig mindössze -60 °C körül alakul.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!