A kínai tulajdonban lévő TikTok engedély nélkül használhatta fel a gyerekek adatait. 

Rekordösszegű, 27 millió fontos (azaz több mint 12 milliárd forint) bírsággal nézhet szembe a TikTok nevű videómegosztó szolgáltatás az Egyesült Királyságban – figyelmeztet az Egyesült Királyság Információs Biztosának Hivatala, az ICO. Az ok a brit adatvédelmi törvény megsértése, felmerült ugyanis annak gyanúja, hogy a közösségi oldal nem megfelelően dolgozta fel a 13 éven aluli felhasználók adatait.

A felügyelet szerint elképzelhető, hogy a cég 13 éven aluli gyermekek adatait szülői beleegyezés nélkül kezelte, valamint nem nyújtott „tömör, átlátható és könnyen érthető” tájékoztatást a felhasználóknak. Emellett jogi indoklás nélkül kezelhetett olyan különleges kategóriába tartozó adatokat, mint az etnikai és faji származás, a politikai vélemény, a vallási meggyőződés, a szexuális irányultság, a szervezeti tagság, valamint a genetikai, biometrikus vagy egészségügyi adatok. A cég 2018 májusa és 2020 júliusa között sérthette meg a brit adatvédelmi törvényt.

Az ICO 2019 februárjában kezdte meg a TikTok vizsgálatát, nem sokkal azután, hogy az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága 5,7 millió dolláros pénzbírságot szabott ki arra hivatkozva, hogy a közösségi média megsértette a gyermekek személyiségi jogait.

A felügyelet hangsúlyozta, hogy ezek egyelőre előzetes észrevételek, és még nincs végleges következtetés arra vonatkozóan, hogy a TikTok valóban törvényt sértett-e, továbbá hozzátették, hogy a TikTok álláspontját is gondosan mérlegelik, mielőtt a végleges döntést meghozzák.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!