Komolyan csökkenthetjük a fűtési költségeket, ha előre gondolkodunk

Az idei évben megdöbbentő szinten elszálltak az energiahordozók árai, így a tél közeledtével sokan gondolkodnak azon, hogy mi az a leghidegebb otthoni hőmérséklet, amit még komfortosnak éreznek, és milyen pehelypaplant, valamint meleg házipapucsot vásároljanak be a hidegebb estékre. Ezeken kívül egyéb módokon is lehet csökkenteni a fűtési költségeket. Mutatunk is egy megoldást.

Az elektromos fűtés ma már menőbb, mint a gáz.

Az elszálló gázárak senki számára nem jelentenek újdonságot, ezért a gázfűtésű lakások, házak lassan komoly hátrányból indulnak az ingatlanpiacon. Különösen, ha elavult fűtési rendszerről, esetleg szigeteletlen házról van szó, régi nyílászárókkal. Ebben az esetben szinte garantált a vaskos gázszámla a hidegebb hónapokban. Persze megoldás lehet a fűtéskorszerűsítés és a ház beszigetelése, valamint a nyílászárók modernebbre cserélése. Ez azonban súlyos költségeket, hat-hétszámjegyű összegeket jelent, ami szintén óriási lyukakat üthet a családi kasszán.


Samsung Wind-Free klíma
Azért ennél erdemes egy kicsit jobban felöltözni télen a lakásban is.

Nem beszélve arról, hogy mondjuk egy társasház esetében nem olyan egyszerű ez a beszigetelés, hiszen, itt több lakóval is egyeztetni kell és a többieknek is bele kell egyeznie a komoly kiadásokba. Ha pedig esetleg műemlék vagy műemlék jellegű házban lakunk, akkor a külső nyílászárók cseréje már sokkal bonyolultabb és drágább mulatság, mert nem választhatunk akármilyen darabokat.

Ezeket a beruházásokat persze előbb-utóbb mindenképpen érdemes megejteni, de addig is íme egy áthidaló megoldás.

A klíma télen is jól jöhet

Amennyiben már van lakásunkban, házunkban klímaberendezés, vagy terveztünk kiépíteni egyet, nézzük meg, hogy az a hűtés mellett el van-e látva fűtő funkcióval is. Ha most telepítünk, akkor mindenképp olyat telepítsünk, amiben ez megvan.

Nem olyan rossz ötlet ilyenkor ősszel klímát telepíttetni, egyrészt, mert most biztosan nincs nagy várakozási idő, másrészt a holtszezon miatt most kivételesen jó ajánlatokat kaphatunk a klímásoktól.

Egy hűtő-fűtő klíma előnye az egyszerűségében rejlik. Nem kell egy újabb elektromos fűtőberendezést telepíteni a lakásba, nem foglalja a helyet és kiválóan rá tud segíteni a gázfűtésre, csökkentve annak energiafogyasztását. Ráadásul teljesen veszélytelen, hiszen nem szabadulhat belőle például veszélyes szén-monoxid a lakás levegőjébe, mint egy kevéssé korszerű gázkazánból, ami esetleg egy rosszul kibélelt kéménybe csatlakozik.

Azonnal érezhető a meleg

Amennyiben klímával segítjük a fűtésrendszert, azonnal érezhető lesz a kellemesebb hőérzet, mert a klímaberendezés beltéri egysége a levegőt melegíti fel, így elmarad az a késleltetés, amíg a fűtésrendszerben keringő víz átmelegíti a radiátorokat, azok pedig átadják a hőt a szobák levegőjének.

Nem mellesleg a jelenlegi állás szerint, ha sikerül ezzel a módszerrel az átlagfogyasztás határán belül maradni nagyon komoly gázszámlát spórolhatunk meg.

Megújuló energiával támogatva még takarékosabb

Ha pedig lehetőségünk van napelemeket, vagy egyéb, megújuló energiatermelő megoldásokat telepíteni a házunkra, akkor a klímaberendezés által fogyasztott áram nagy részéhez akár ingyen is hozzájuthatunk. Nem utolsó szempont, hogy így nyáron még kevesebb költséggel, vagy adott esetben akár ingyen varázsolhatunk kellemes hűvös otthont magunknak a legnagyobb kánikulában is.

klímatisztítás
Ilyenkor klímaszerelőt is könnyebben találunk.

Télen pedig akár meg is fordíthatjuk az arányokat és az ingyen energiát használva az elektromos fűtéssel fűthetünk és a gázfűtést használhatjuk támogató rendszernek.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?