Újabb kutatás igazolja, hogy a kutyák kiszagolják a stresszt

A kutyatartók régóta hiszik, hogy négylábú barátaik képesek érzékelni a hangulatváltozásaikat, és erre most egy újabb kutatás szolgál bizonyítékul. 

Számtalan tudományos bizonyíték van arra, hogy a kutyák ráéreznek gazdájuk hangulatára, és így pontosan tudják, mikor kel örömködve körbeugrálni és mikor kell csak csöndben lefeküdni, és sandán egy-egy pillantást vetni rájuk. Az írországi Queen’s University Belfast tudósai most kutyák és emberek részvételével végeztek egy különleges kísérletet, amelyből egyértelműen kiderült, hogy az ebek kiszagolják, ha feszültté válunk.


A 4 kutya és 36 ember bevonásával készült kísérletben a résztvevőknek lehelet-és verejték mintát kellett adniuk, melyeket az alanyok nyugalmi, illetve feszült helyzetben vettek le maguktól – utóbbi állapotot egy matematikai példával sikerült kiváltaniuk. Az eredmények szerint a kutyák 90 és 96,88 százalék közötti valószínűséggel szagolták ki, hogy a személy mikor stresszes, az összesített teljesítmény pedig 93,7 százalékos végeredményt hozott. A tanulmányból tehát egyértelműen kiderül, hogy stressz hatására megváltozik az emberi lehelet és izzadság szaga, és ezt a változást a kutyák nagy pontossággal képesek érzékelni.

Az elmúlt években különösen nagy hangsúlyt fektetnek a kutyákkal kapcsolatos kutatásokra, ebben az évben derült ki többek között az is, hogy az ebek örömkönnyeket hullathatnak, amikor egy távollétet követően újra találkoznak szeretett gazdájukkal.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?