Bár a deepfake technológiával készült Keanu Reeves nem túl élethű, még így is kellemetlen érzésünk támad tőle. 

Tagadhatatlan, hogy a deepfake technológia rossz kezekben komoly fegyver lehet, hiszen a segítségével könnyen kicserélhető egy arc, vagy éppen átalakítható, amit a videón látható beszélő mond. Bár a TikTokon közzétett ál-Keanu Reeves meglehetősen ártalmatlan – az alkotó becsületére legyen mondva, hogy a fiók neve is Unreal Keanu Reeves (aza Kamu Keanu Reeves) –, még így is szép számmal akadnak olyanok, akiket összezavartak a látottak. „Ő? Nem ő?” – írta egy bizonytalan TikTok felhasználó – „Egyszerűen nem tudom eldönteni… .

Bár a fiók önmagában nem tisztázza, hogy milyen technológiát használt, egyes felhasználók úgy vélik, hogy a digitális hasonmás az Epic Games kifinomult játékmotorjával, az Unreal Engine 5-tel készült.

Az elmúlt években rohamtempóban törtek előre a digitálisan módosított tartalmak, tavaly például a kamu Tom Cruise keltett nagy feltűnést a TikTokon, amely olyan szempontból valóban aggódásra adott okot, hogy akár még úgy is tűnhetett, hogy az igazi Tom Cruise-t láthatjuk. Szerencsére azok a videók sem rossz szándékból készültek, a profil a @deeptomcruise nevet viseli.

Keanu Reeves és Tom Cruise mellett készült már deepfake videó Erzsébet királynőről, Donald Trump exelnökről és több híres hollywoodi színésznőről is, akiknek a fejét pornófilmekbe montázsolták.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!