Elon Musk Ukrajna után Tajvant is magára haragította

Tajvan amerikai nagykövete kikérte magának, miután Elon Musk azt mondta, hogy a kelet-ázsiai szigetországnak Kína különleges közigazgatási övezetévé kellene válnia. 

A világ jelenleg leggazdagabb embere a Financial Times-nak azt fejtegette egy interjúban, hogy Kínának és Tajvannak észszerű megállapodásra kellene jutnia – számolt be a BBC. Elon Musk azt javasolta ugyanis, hogy Tajpejnek a béke érdekében különleges speciális közigazgatás övezetté kellene alakulnia, magyarán bizonyos fokú ellenőrzést kellene adnia Kínának az ország felett. Musk szerint ez ugyan enyhébb megoldás lenne, mint ami Hongkong esetében történt, de nem tenne mindenkit boldoggá.


A Szilicum-völgyi milliárdos javaslatára válaszul, Hsziao Bi-khim, Tajvan washingtoni nagykövete a Twitteren azt mondta: „Tajvan sok terméket értékesít, de a szabadságunk és a demokráciánk nem eladó.” Kína ezzel szemben üdvözölte az ötletet, Qin Gang kínai amerikai nagykövet szerint ugyanis az „egy ország, két rendszer” alapon a békés újraegyesítés a céljuk.

Kína szakadár tartományaként tekint az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró Tajvanra, amelyet szükség esetén katonai beavatkozással is megpróbálna visszacsatolni.

Néhány nappal ezelőtt Musk az ukrán helyzet megoldására is kidolgozott egy béketervet, amelyben többek között azt javasolta, hogy a Krím-félsziget maradjon orosz kézen, az elcsatolt ukrán területeken pedig tartsanak újra népszavazást, ám ezúttal az ENSZ közreműködésével.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?