Elon Musk, a világ jelenlegi leggazdagabb embere közvetlenül beszélhetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Ukrajna sorsát illetően. A Tesla és a SpaceX vezetője Twitteren cáfolta, hogy ilyen történt volna.

Az Eurasia Group nevű tanácsadó cég vezetője, Ian Bremmer egy, az előfizetőknek szóló hírlevélben azt írta, hogy Elon Musk közvetlenül tárgyalt Ukrajnáról Putyinnal és a Kreml-lel, és ezt magától az érintettől, Elon Musktól tudja – számolt be a Vice. A Tesla vezetője állítólag azt mondta neki, hogy Putyin „készen áll a tárgyalásokra”, de csak abban az esetben, ha a Krím orosz marad, Ukrajna semlegességet vállal, valamint az ukránok elismerik Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon elcsatolását. Musk emellett azt is elmesélte neki, hogy Putyin bármi áron véghez viszi a kitűzött célokat, és amennyiben Ukrajna megtámadná a Krímet, egy atomháborútól sem riadna vissza.

Bremmer hozzátette, hogy régóta csodálja Muskot, mint egyedülálló és a világot megváltoztató üzletembert, és ennek nyilvánosan is hangot adott, de hangsúlyozta: a milliárdos nem geopolitikai szakértő. Egy tweetre adott válaszában Musk egyébként mindent tagadott, és arra a kérdésre, hogy igaz-e az, amit Bremmer írt, ezt válaszolta: „Nem, nem az. Putyinnal csak egyszer beszéltem, körülbelül 18 hónappal ezelőtt. A téma az űr volt”.

Néhány napja mi is megírtuk, hogy Musk egy finoman szólva is érdekes szavazást indított a Twitteren, amelyen keresztül arra volt kíváncsi, hogy követői egyetértenek-e az általa felvázolt béketervvel. Ebben többek között benne foglaltatott a Krím orosz kézen maradása, Ukrajna semlegessége, valamint az, hogy az elcsatolt régiók választásait megismétlik az ENSZ felügyelete alatt.

A háború kitörésekor Elon Musk űripari cége, a SpaceX Starlink-műholdakat bocsájtott Ukrajna internetkapcsolatának helyreállítására, igaz nem ingyen tette mindezt, mivel mint utólag kiderült, az amerikai szövetségi kormány több millió dollárt fizethetett a berendezések egy részéért és Ukrajnába történő szállításukért. Bremmer most azt írja, hogy Musk elutasította az ukránok kérését, hogy a Krím-félszigeten is aktiválják a Starlinket, és ez még nem nem minden: a Financial Times arról számolt be, hogy az ukrán erőknek kapcsolódási problémákkal kellett szembenézniük az oroszok által elcsatolt területeken.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!