Egészen bámulatos látvány nyújt, ahogy a SpaceX Falcon 9 rakéta elrobog a telihold előtt, emlékeztetve az emberiséget következő nagy úti céljára. 

Elon Musk SpaceX nevű űrvállalata a múlt héten indította útnak a Crew-5 misszió legényégét, melynek keretében két amerikai, egy japán és egy orosz űrhajós utazott el a Nemzetközi Űrállomásra. Az ABC News által a közelmúltban megosztott videón az látható, amint a Falcon 9 rakéta elhalad a Hold előtt, és ezzel apró hullámokkal eltorzítja  a narancssárga égitest képét a felvételen.

A Crew-5 a NASA és a SpaceX ötödik operatív küldetése, amely azért is figyelemre méltó, mert a misszióban részt vevő Anna Kikina az első olyan orosz űrhajós, aki az ukrán háború kitörése óta amerikai űrhajó fedélzetén utazhat. Szintén érdekes adalék, hogy a küldetést Nicole Aunapu Mann vezeti, aki amerikai őslakos nőként elsőként jutott el az űrbe.

Oroszország, Kína és az USA is a Hold irányába tekinget, utóbbi ország 2025-re tervezi, hogy újra embert küld az égitestre, ahol 1972. december 11-én jár utoljára űrhajós. Ez azonban nem megy zökkenőmentesen, ugyanis a Holdat célzó Artemis-misszió első fázisa hetek óta csúszik, a jelenlegi tervek szerint leghamarabb csak november közepén indulhat útnak a Space Launch System rakéta.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!