Egy kutatás szerint a kannabisz nem is okoz lustaságot

Egy friss kutatás azt állítja, hogy a közhiedelemmel ellentétben mégsem leszünk lusták és apatikusak a marihuána rendszeres használatától. 

Az elmúlt évtizedekben rengetegen kutatták a marihuána hatásait, ami persze nem véletlen, ugyanis a kannabisz az egyik legelterjedtebb drog a világon. Bár a marihuána használatának kétségkívül vannak pozitív hatásai, a tudomány nagyrészt egyetért abban, hogy rendszeres használata káros hatással van az emberi szervezetre, ráadásul sok esetben kapudrogként is szolgál, így a fiatalokra nézve különösen nagy veszélyt jelent.


A marihuána-használat egyik mellékhatása, hogy a fogyasztó ellazul, ellustul, de régóta tartja magát az a nézet is, hogy hosszú távon demotiválatlanná, érdektelenné válik az illető. Az International Journal of Neuropsychopharmacology című folyóiratban megjelent tanulmány során 274 füvező tinédzsert és felnőttek vizsgáltak meg, hogy kiderüljön, valóban hajlamosabbak-e apátiába süllyedni azok, akik rendszeresen betépnek.

A résztvevőknek depresszióra vonatkozó kérdésekre kellett válaszolniuk, melyek alapján a kutatók arra jutottak, hogy az örömtelenségérzés valamivel nagyobb mértékű volt a fűt nem használók körében. Az eredmények végül arra mutattak, hogy nincs közvetlen összefüggés a kannabiszhasználat és az apátia kialakulása között.

Más kutatások ezzel szemben merően eltérő végeredményre jutottak: egy, a Biological Psychiatry szaklapban megjelent tanulmány például azt állítja, hogy a szer visszafogja a dopaminszintézist, amely több, a szervezetben lejátszódó örömérzetért is felel, így ennek hiányában motiválatlanok, lusták leszünk.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?