Csúfos kudarcot vallott a Microsoft Hololens szemüvege az amerikai hadsereg tesztjein – számolt be a Bloomberg és az Insider belső, katonai forrásokra hivatkozva.  

A kiterjesztett valósággal működő headset viselése során „a küldetést befolyásoló közérzetre” panaszkodtak az amerikai katonák, akiknek a szemüvegtől állítólag megfájdult a fejük, a szemük és hányingerrel is küszködtek – áll a májusi és júniusi tesztelésen jelentkező problémákat bemutató jelentésben, amit a Bloomberg szemlézett.

Az Insider által közölt tanúvallomás ennél is nyersebben fogalmaz. „Az eszközök megölhettek volna minket” – mondta egy katona, arra utalva, hogy a szemüveg több kilométerről látható fényt bocsátott ki, és ezzel gyakorlatilag élő céltáblává változtatja a viselőjét.

Bár a jelentések igen súlyos hiányosságokat tárnak fel, a fejlesztés előnyeire is rámutatnak, többek között a hardver megbízhatóságára. A hadsereg szóvivője az Insidernek azt mondta, hogy a szemüveg tesztjeit eddig sikeresnek könyvelték el.

Az Amerikai Védelmi Minisztérium 2021 áprilisban jelentette be, hogy tíz évre szóló együttműködési megállapodást kötött a Microsofttal, melynek keretében HoloLens szemüvegeket fognak vásárolni a hadsereg katonái számára. A minisztérium közlése szerint azért döntöttek a kiterjesztett valóság szemüvegek mellett, mert azt remélik, hogy a katonák a segítségükkel jobb döntéseket hozhatnak majd, és az információkat is könnyebben tudják megosztani egymással.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!