Letesztelték az űrdiétát, majd visszatértek a Földre a SpaceX űrhajósai

Épségben megérkezett október 14-én magyar idő szerint 18 órakor a Crew-4 legénysége, melynek tagjai 170 napot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson. 

A SpaceX Crew Dragon űrhajójával három amerikai és egy európai űrhajós tért vissza a Földre, név szerint Kjell Lindgren, Robert Hines, Samantha Cristoforetti és Jessica Watkins asztronauták. A misszió azért is említésre méltó, mert ez volt az első olyan NASA-küldetés, amelyben nők és férfiak egyenlő arányban voltak jelen, továbbá a misszióban részt vevő Jessica Watkins az első fekete nő, aki a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) utazott.


A Crew-4 űrhajósai küldetésük során számos tudományos és karbantartási munkálatot végeztek az ISS-en, többek között folytatták annak vizsgálatát, hogy az űrbéli értrend hogyan befolyásolja az immunrendszer és a mikrobiom működését. Emellett a növények űrben történő termesztésével kapcsolatban is folytattak kísérleteket, első körben azt vizsgálva meg, hogyan lehetne növényt nevelni hagyományos táptalaj nélkül.

A soron következő, ötödik küldetés, a Crew-5 a tervek szerint szeptember 29-én indult volna el a Nemzetközi Űrállomásra, ám az Ian hurrikán miatt a rajtot végül október 5-ére tolták. A küldetés keretében két amerikai, egy japán és egy orosz űrhajós utazott el a Nemzetközi Űrállomásra, köztük a misszió parancsnoka, Nicole Aunapu Mann, aki az első amerikai őslakos nő, aki a világűrbe utazott.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?