Eljutott az első amerikai őslakos nő az űrbe

Nicole Aunapu Mann a SpaceX nemrég indult Crew–5 nevű küldetésének parancsnoka. 

Elon Musk SpaceX nevű űrvállalata szerdán indította útnak a Kennedy Űrközpontból a Crew-5 névre keresztelt küldetést, amelynek keretében két amerikai, egy japán és egy orosz űrhajós utazott el a Nemzetközi Űrállomásra. A misszió parancsnoka Nicole Aunapu Mann, az első amerikai őslakos nő, aki az űrbe látogat. A kaliforniai születésű Mann az Egyesült Államok Tengerészeti Akadémiáján végzett, jelenleg pedig ezredesi rangban szolgál az amerikai tengerészgyalogságnál.


A SpaceX Crew Dragon missziójának soron következő, ötödik csapata a tervek szerint szeptember 29-én indult volna el a Nemzetközi Űrállomásra, ám az Ian hurrikán miatt a rajtot végül október 5-ére tolták. A Crew-5 legénységét Nicole Aunapu Mann űrhajósón kívül az amerikai Josh Cassada, a japán Koichi Wakata és az orosz Anna Kikina alkotja. A SpaceX mostani csapata azért is említésre méltó, mert Anna Kikina az első olyan orosz űrhajós, aki az ukrán háború kitörése óta amerikai űrhajó fedélzetén utazhat.

A Crew-5 tagjai a Crew-4 legénységét váltják az ISS-en, ahol körülbelül fél évet fognak eltölteni. A megérkezést követően néhány napot még együtt tölt a két csapat, ám nem sokkal később a Crew-4 legénysége, név szerint Kjell Lindgren, Robert Hines, Samantha Cristoforetti és Jessica Watkins visszatér a Földre.

[sc name=”facebook” ][/sc]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?