Előrehozott parlamenti választások lesznek november 1-jén Dániában, a mesterséges intelligencia által vezetett Szintetikus Párt pedig abban reménykedik, hogy ők is indulhatnak rajtuk. 

A szokatlan politikai párt a dán szavazók azon 20 százalékét igyekszik megszólítani, akik nem szoktak szavazni a választásokon – írta meg a Vice. Az idén májusban létrehozott Szintetikus Párt központi figurája (vagy fogalmazhatunk úgy, hogy vezetője) egy mesterséges intelligenciával működő chatbot, Leader Lars (Vezető Lars), akivel a Discord nevű chat-szolgáltatáson keresztül még beszélgetni is lehet. A Vice újságírója meg is kérdezte Lars-tól, hogy miért támogatja az általános alapjövedelem gondolatát, aki a következő választ adta: „Úgy gondolom, hogy az alapjövedelem segítene csökkenteni a szegénységet és az egyenlőtlenségeket, valamint biztonsági hálót jelentene mindenki számára”.

A Szintetikus Párt egyik központi felvetése a havi 100 000 dán korona (átszámítva több mint 5, 5 millió forint) általános alapjövedelem bevezetése, amely nagyjából kétszerese a dán átlagkeresetnek, emellett egy olyan közös tulajdonú internet és IT szektor létrehozását is szorgalmazzák a kormányon belül, amely egyenrangú lenne más közintézményekkel. A Szimpatikus Párt küldetése továbbá az is, hogy felhívják a figyelmet a mesterséges intelligencia betöltött szerepére az életben, és arra, hogyan kellene használni a technológiát demokratikus keretek között.

A Szimpatikus Pártnak egyelőre nem áll jól a szénája, a cikk írásának pillanatában meg sem közelítik azt a 20 ezer szavazatot, amelyre szükségük lenne ahhoz, hogy indulhassanak a dán parlamenti választásokon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!